tisdag 29 november 2011

Julklappstips från Hallstahammars bibliotek

På Hallstahammars biblioteks bokblogg Ge oss boken! tipsar bibliotekste personal under december om böcker som de tycker är värda att hamna under granen. Det tipsas om allt från bilderböcker till de minsta, till ungdomsromaner för tonåringarna.

onsdag 23 november 2011

Teknikhusets/CS-Library Innovationspris 2011 och Axiells Nytänkarpris 2011
De innovativa tjejerna från Uppsala universitetsbibliotek, Cecilia Pettersson och Linda Vidlund vann Teknikhusets/CS Library Innovationspris 2011 för sitt sätt att använda ny teknik och synliggöra de digitala medierna i biblioteksrummet. Priset delas ut på Formatdagen i Västerås 29/11 kl 13.10

Nytänkaren Elin Nord från Göteborgs stadsbibliotek vann Axiells Nytänkarpris 2011 för sitt sätt att använda den sociala webben som redskap i biblioteksarbetet. Priset delas ut på Formatdagen i Västerås 29/11 kl 13.10

fredag 18 november 2011

Karlskogas "Diskutek" uppmärksammas

Samarbetet mellan Karlskoga bibliotek och ABF uppmärksammas av det nordiska projektet Rum för bildnings blogg som gott exempel nr 25!

tisdag 15 november 2011

På Askersunds bibliotek kurade man skymning

Kura skymning gjorde man iofs på bibliotek över hela Norden. Men i Askersund var Nerikes Allehanda på besök och gjorde ett NA-tv-inslag.

Talböcker tillgängliga för nedladdning

Nu är det möjligt för låntagare att ladda ner talböcker dygnet runt - hemifrån. 17 000 av Örebro läns befolkning och 14 000 i Västmanlands län har rätt till talböcker - men bara sju procent vet om det, säger länsbibliotekarien Peter Alsbjer.

Det är inte bara de lokala bibliotekens utbud som är tillgängligt på nätet- även talboks- och punktskriftsbibliotekets böcker kan laddas ner.

En talbok är en inläst bok för dem som har läshinder till exempel läs- och skrivsvårigheter och dyslexi.

onsdag 9 november 2011

Spelgalen lördag på Karlskoga bibliotek

Biblioteket uppmärksammar den nordiska speldagen genom att bjuda in alla att spela lördagen den 12 november.
Den 12 november arrangeras nordisk speldag på 8 bibliotek i Sverige och 76 bibliotek i hela Norden (Norge, Danmark och Finland). Alla spel räknas denna dag. TV-spel, PC-spel, rollspel och brädspel. Karlskoga bibliotek sätter fokus på brädspel och TV-spel. Tävla i ett spelquiz och vinn ett spel.

På biblioteket kan du alltid spela TV-spel. PlayStation 2-konsollen som tidigare varit den ena av två konsoller tar time-out. Från och med lördagen den 12 november kan du spela Xbox 360 och Nintendo Wii. Du kan fortfarande låna spel till PlayStation 2, Nintendo Wii och Xbox 360.

Schackspel, Alfapet, UNO, Othello, Yatzy och Besserwizzer finns att spela på plats i biblioteket.

Alla är välkomna. Speldagen är inte bara för barn. Den är för alla med spelintresse och för den som är nyfiken.